جستجو :
اَللّهُمَّ كُنْ لِوَلِيِّكَ الْحُجَّةِ بْنِ الْحَسَن صَلَواتُكَ عَلَيْهِ وَ عَلى آبائِهِ في هذِهِ السّاعَةِ وَ في كُلِّ ساعَةٍ وَلِيّاً وَ حافِظاً وَ قائِداً وَ ناصِراً وَ دَليلاً وَ عَيْناً حَتّى تُسْكِنَهُ أَرْضَكَ طَوْعاً وَ تُمَتِّعَهُ فيها طَويلاً
امروز: ۱۴۰۳ شنبه ۲۹ ارديبهشت


 
  • پیام به هجدهمین دورۀ همایش «حکمت مطهّر»
  • میزان زکات فطره و کفّاره در سال ۱۴۰۳
  • پیام در پی شهادت سردار مجاهد، سرتیپ پاسدار محمدرضا زاهدی
  • پیام به نوزدهمین نمایشگاه قرآن و عترت اصفهان
  • پیام در پى ارتحال عالم جليل القدر مرحوم آيت‌الله امامى كاشانى«قدّس‌سرّه»
  • پیام در آستانۀ برگزاری ششمین دورۀ انتخابات مجلس خبرگان رهبری و دوازدهمین دورۀ انتخابات مجلس شورای اسلامی
  • شرکت در ششمین دورۀ انتخابات مجلس خبرگان و دوازدهمین دورۀ انتخابات مجلس شورای اسلامی
  • پیام در پی ارتحال عالم‌جلیل‌القدر آیت‌اللّه آقای حاج سید محمّد موسوی بجنوردی «رضوان‌اللّه‌علیه»
  • پیام تسلیت در پی درگذشت آيت‌الله آقاى حاج شيخ عبدالقائم شوشترى«رضوان‌الله‌عليه»

  • -->

    عرفان / سیر و سلوک - توبه / راهکارهاي دستيابي و دوام حالت توبه
    3. مطالعه، تفکّر و تکرار آيات مربوط به توبه

     يکي ديگر از راه‌کارهاي رسيدن به حالت توبه و مداومت و استمرار اين حالت معنوي، اين است که انسان، آيات کريمه‌اي را که در قرآن‌کريم راجع به توبه وجود دارد، مطالعه و براي خود تکرار کرده و در آن تفکّر و تدبّر نمايد. مطالعة اين آيات، ميزان رحمت و مغفرت پروردگار متعال را براي آدمي آشکار مي‌سازد و تکرار آن، او را به توبه و بازگشت به سوي پروردگار متعال تشويق مي‌کند.

    اگر انسان بداند که هنگام توبه، خداوند به او سلام مي‌کند و از روي رحمت خويش او را مي‌آمرزد، بعيد است اقدام به توبه ننمايد:

    >وَ إِذا جاءَكَ الَّذينَ يُؤْمِنُونَ بِآياتِنا فَقُلْ سَلامٌ عَلَيْكُمْ كَتَبَ رَبُّكُمْ عَلي‏ نَفْسِهِ الرَّحْمَةَ أَنَّهُ مَنْ عَمِلَ مِنْكُمْ سُوءاً بِجَهالَةٍ ثُمَّ تابَ مِنْ بَعْدِهِ وَ أَصْلَحَ فَأَنَّهُ غَفُورٌ رحيم<[1]

    محبّت خداوند به بندة توّاب، نعمت بزرگ ديگري است که دانستن آن، بندة گنه‌کار را به توبه وادار مي‌کند:

    >ان‌ِّ اللهَ يُحب‌ُّ التِّوّابين‌َ وَ يُحب‌ُّ الْمُتَطَهَّرين<[2]

    اين حقيقت در روايات شريف اهل بيت( نيز جايگاه وي‍ژه‌اي دارد:

    «إِذَا تَابَ الْعَبْدُ الْمُؤْمِنُ تَوْبَةً نَصُوحاً أَحَبَّهُ اللَّهُ»[3]

    در اين زمينه، آيات و روايات متعدّدي وجود دارد که انسان مي‌تواند با مطالعه و درک مفاهيم آن‌ها، به حالت توبه دست يابد و منزل توبه را پشت سر گذارد. فصل مشترک آيات شريفي که پيرامون اين موضوع نازل شده است و نيز رواياتي که در اين زمينه وجود دارد، اين است که خداوند متعال، همة گناهان انسان را پس از توبه،  مي‌آمرزد، هرچند گناهان او بزرگ و فراوان باشد. و از بازگشت بندة گناهکار بسيار خوشحال مي‌شود. در برخي موارد نيز بيان شده است که خداوند، درهاي رحمت خويش را به سوي بندة توبه‌کننده مي‌گشايد:

    «الْمُؤْمِنُ إِذَا تَابَ وَ نَدِمَ فَتَحَ اللَّهُ عَلَيْهِ مِنَ الدُّنْيَا وَ الْآخِرَةِ أَلْفَ بَابٍ مِنَ الرَّحْمَةِ»[4]

    وقتي مؤمن توبه کند و از کردة خويش پشيمان شود، خداوند هزار باب رحمت از دنيا و آخرت را به روي او مي‌گشايد.

    مطالعة اين‌گونه آيات و روايات، که صرفاً به چند نمونه از آن اشاره گرديد، براي دستيابي به حالت توبه و رسيدن به اين باور که خداوند، آمرزنده و مهربان است، بسيار مفيد و مؤثّر مي‌باشد. خداوند متعال در سورة فرقان، اين واقعيّت مهم و سازنده را قدري روشن‌تر و با تصريح بيشتري بيان مي‌دارد؛ ابتدا مي‌فرمايد:

    >وَ الَّذينَ لا يَدْعُونَ مَعَ اللَّهِ إِلهاً آخَرَ وَ لا يَقْتُلُونَ النَّفْسَ الَّتي‏ حَرَّمَ اللَّهُ إِلاَّ بِالْحَقِّ وَ لا يَزْنُونَ وَ مَنْ يَفْعَلْ ذلِكَ يَلْقَ أَثاماً، يُضاعَفْ لَهُ الْعَذابُ يَوْمَ الْقِيامَةِ وَ يَخْلُدْ فيهِ مُهاناً<[5]

    و آنان كه معبود ديگرى با خداوند نمى‏خوانند، و نفسى را كه خدا محترم و مصون داشته، جز به حق نمى‏كشند، و زنا نمى‏كنند، و كسى كه چنين كند به كيفرى (سخت) برخورد نمايد. براى او در روز قيامت عذاب دو چندان مى‏شود و پيوسته در آن خوار مى‏ماند.

    آيات مربوط به توبه، معمولاً به طور کلّي مي‌فرمايد که خداوند گناهان انسان را مي‌بخشد و در برخي موارد نيز به بزرگ بودن يا علني بودن گناهان اشاره مي‌فرمايد؛ امّا اين آيات، با صراحت کامل و به صورت مصداقي، سه گناه زشت و اساسي يعني: شرک در پرستش خداوند، قتل نفس محترم و زنا را به عنوان سه ناهنجاري بزرگ اخلاقي معرّفي‌ کرده و عذاب اين گناهان را مضاعف بر مي‌شمرد، سپس ميزان‌ رحمت و مغفرت خداوند تبارک و تعالي را هويدا مي‌سازد و مي‌فرمايد:  

    >إِلاَّ مَنْ تابَ وَ آمَنَ‌ وَ عَمِلَ عَمَلاً صالِحاً فَأُوْلئِكَ يُبَدِّلُ اللَّهُ سَيِّئاتِهِمْ حَسَناتٍ وَ كانَ اللَّهُ غَفُوراً رَحيماً<[6]

    مگر كسانى كه توبه كنند و ايمان آورند و عمل شايسته نمايند، پس آنهايند كه خداوند گناهانشان را تبديل به نيكى‏ها مى‌كند و همواره خداوند بسيار آمرزنده و مهربان است.

    آمرزش گناهان، به خصوص گناهاني که در اين آيات ذکر شده است، خود منّت بسيار بزرگي است که خداوند سبحان بر سر بندگان خويش مي‌گذارد. ولي شدّت مهرباني و لطف آن ذات بي‌همتا به اندازه‌اي است که علاوه بر بخشش گناهان، بدي‌ها را به نيکي تبديل مي‌نمايد؛ يعني پروندة سياه و آلودة اعمال، نابود مي‌شود و پرونده‌اي سفيد و نوراني که ثواب توبه در آن مي‌درخشد، براي بنده پديد مي‌آيد.

    آية بعد هم مي‌فرمايد: هرکس توبه کند و عمل صالح انجام دهد، به نحو شايسته و رضايت بخشي به سوي حق‌تعالي باز مي‌گردد؛ يعني کسي‌که از گناه برگردد، بايد به نحوي نيکو به سوي خداوند بازگردد.

    >وَ مَنْ تابَ وَ عَمِلَ صالِحاً فَإِنَّهُ يَتُوبُ إِلَي اللَّهِ مَتاباً<[7]

    و هر كه توبه كند و عمل شايسته انجام دهد، پس او به نحوى نيكو و رضايت‏بخش به سوى خدا باز مى‏گردد.

    اين آيه به ما مي‌فهماند که تبديل گناه به ثواب و سيّئات به حسنات، براي کسي که توبه کرده است، نزد خداوند عجيب نيست. در واقع اين آية شريفه، در مقام رفع استبعاد از تبديل سيّئات به حسنات است و حاوي اين نکتة مهم است که: امر توبه آن قدر عظيم و اثرش آن‌چنان زياد است كه سيّئات را به حسنات مبدّل مى‏كند و اين امر هيچ استبعادى ندارد، چون توبه عبارت است از رجوع خاص به سوى خداى سبحان و خداى تعالى براي کسي که به سوي او بازگشته است، هر چه بخواهد مى‏كند.

    مطالعه، تفکّر، تدبّر و تکرار اين آيات و آيات متعدّد ديگري که در اين زمينه وجود دارد، ارزش و اهميّت توبه را براي انسان نمايان ساخته و او را براي رسيدن به حالت توبه، که حالت ارزشمندي است، ياري مي‌رساند.



    [1]. انعام / 54

    [2]. بقره‌ / 222

    [3]. الکافي، ج 2، ص 436

    [4]. مستدرك‏الوسائل، ج 12، ص 127

    [5]. فرقان / 69-68

    [6]. فرقان / 70

    [7]. فرقان / 71

    چاپ
    احکام
    اخلاق
    اعتقادات
    اسرار حج
    مناسک حج
    صوت
    فيلم
    عکس

    هر گونه استفاده از مطالب این سایت با ذکر منبع بلامانع می باشد.
    دفتر مرجع عاليقدر حضرت آية الله العظمى مظاهری «مدّظلّه‌العالی»
    آدرس دفتر اصفهان: خيابان عبد الرزاق – کوی شهيد بنی لوحی - کد پستی : 99581 - 81486
    تلفن : 34494691 -031          نمابر: 34494695 -031
    آدرس دفتر قم :خیابان شهدا(صفائیه)- کوی ممتاز- کوچۀ شماره 1(لسانی)- انتهای بن‌بست- پلاک 41
    تلفن 37743595-025 کدپستی 3715617365